Boox Tab Ultra- Najmoćniji tablet s e-Ink ekranom

by | kol 28, 2023 | Boox

Boox Tab Ultra najbolji je tablet s e-Ink ekranom dostupan na tržištu. Jedina mana mu je nešto viša cijena. No, cijena ima puno opravdanje u kvaliteti i vrhunskim mogućnostima ovog uređaja od kojeg se ubrzo nećete moći odvojiti.

Boox Tab Ultra radi na Androidu 11, a Android tableti imaju skoro neograničene mogućnosti ako su opremljeni vrhunskim hardwareom. Tako je BOOX Ultra Tab upotrebljiv čak i kao “prijenosno računalo”. Zaslon mu je tanak i nalikuje papiru, a to zadatke poput skiciranja i pisanja čini zabavnim i omogućuje ultra dugotrajno trajanje baterije kao i besprijekornu čitljivost u svim uvjetima. Opcionalno kućište s tipkovnicom pretvara ga u ultra tanko prijenosno računalo.

Boox Tab Ultra tablet je s aluminijskim tijelom s 10,3-inčnim E Ink zaslonom. Uređaj je vrlo tanak,  čvrst i izrazito elegantan, i puno je kvalitetnije izrade od standardnih tableta. Za razliku od drugih tableta, Tab Ultra ima samo jedan gumb za uključivanje koji ima  i funkciju čitača otiska prsta. Na svakoj strani tableta nalazi se par zvučnika, ali glasnoćom se u potpunosti rukuje putem softwarea. Jedino za što Boox nije savršen odabir je ako ga želite koristiti za reprodukciju videozapisa ili glazbe, tako da kontrola glasnoće nije toliko u fokusu, no ipak ni to nije nemoguće uz pomoć kvalitetnih BlueToot slušalica ili dijeljenja zaslona na npr. pametni TV.

Zaslon izgleda izvrsno, naglašava duboku crnu boju i bogat kontrast, s premazom protiv odsjaja i mat završnom obradom što ga čini estetski privlačnim i ugodnim za korištenje čak i na otvorenom.

Na dnu uređaja nalazi se priključak za punjenje s OTG funkcijom kao i utor za microSD karticu za proširivu pohranu.

Tab Ultra pričvršćuje se u kućište pomoću jakih magneta na poleđini i pogo pina i pruža kompletnu pokrivenost i zaštitu. Kućište, naravno, može poduprijeti tablet (ali samo pod jednim standardnim kutom od 45 stupnjeva) pretvarajući ga u mini prijenosno računalo.

Sama olovka ne zahtijeva napajanje, a tipkovnica crpi energiju iz tableta tako da ne morate brinuti o punjenju. S crno-bijelim zaslonom niske rezolucije i s nešto nižom brzinom osvježavanja, trajanje baterije na Boox Tab Ultra je vrlo dugotrajno.

Koristite ga kao tablet sa sustavom Android

 • Zaslon je izvrstan za čitanje i skiciranje
 • Uz korištenje tipkovnice ostvarujete visoku produktivnost
 • Korisničko sučelje je tek malo sporije od standardnog tableta

S obzirom da Boox Tab Ultra radi na Androidu 11 korisničko sučelje izgleda poznato i jednostavno je za snalaženje. Budući da se radi o e-Ink zaslonu brzina osvježavanja je sporija. Međutim, nakon što se na to priviknete, tablet će biti vaš saveznik za obavljanje zadataka koji traže produktivnost. Moguća je instalacija gotovo bilo koje aplikacije iz Google trgovine (Store Play), koje rade besprijekorno.

Tipkanje na tipkovnici je zadovoljstvo, ali potrebno je vrijeme da se naviknete na kašnjenje od otprilike pola sekunde između prsta koji udara u tipku i slova koje se pojavljuje na ekranu. Ovo kašnjenje ima veze s brzinom osvježavanja zaslona više od latencije tipkovnice.

Kad smo kod brzine osvježavanja, Booxov software daje vam mogućnost prebacivanja između četiri frekvencije osvježavanja, a najbrži je da se zaslon kreće dovoljno brzo da se osjeća pomalo poput standardnog Android korisničkog sučelja.

Sporija frekvencija osvježavanja namijenjena je čitanju, a zaslon e-Ink idealan je za čitanje pri čemu se prikazuju vizuali bogatog kontrasta, a oči se ne zamaraju.

Što možete učiniti s Boox Tab Ultra?

 • Tablet je izvrstan za skiciranje, bilježenje i skeniranje dokumenata
 • Zahvaljujući e-Ink zaslonu trajanje baterije je nevjerojatno dugo
 • Nema nikakvih dodatnih doplata, sve uključene opcije i programi su besplatni
 • Uz besplatnu registraciju dobivate 10GB prostora na Onyx cloud storage-u, a podržane su i najpopularnije vanjske aplikacije za spremanje i dohvat podataka s Clouda (oblaka) kao što su Dropbox, Google Drive, OneDrive, Baidu Cloud, NutStore, i ostale aplikacije koje zahtijevaju WebDAV protokol, kao što je na primjer NextCloud
 • Booxov softver uključuje izvorni čitač e-knjiga, koji uključuje kategoriju besplatnih knjiga, uključujući Shakespeareova cjelovita djela. Naravno, možete preuzeti i Amazon Kindle s 48 milijuna knjiga dostupnih za preuzimanje.

Skiciranje i zapisivanje bilješki

Uživat ćete u skiciranju i pisanju riječi na tabletu zahvaljujući zaslonu nalik papiru koji proizvodi trenje gumenog vrha pisaljke. Imat ćete osjećaj pisanja po papiru.

Skeniranje dokumenta

Softver za skeniranje dokumenata odlično funkcionira. Usmjerite kameru prema dokumentu i snimite fotografiju. Booxov software pretvorit će ga u digitalni skener ili možete koristiti OCR (optičko prepoznavanje znakova) za pretvaranje riječi s fotografije u tekstualnu datoteku.

Trajanje baterije je epsko i jednostavno je nećete moći potrošiti u jednom danu. Koristite li tablet kao stroj za pisanje i čitanje 2-3 sata dnevno baterija će s jedim punjenjem izdržati cijeli radni tjedan, od ponedjeljka do petka, s  70% baterije viška.

Trebate li kupiti Boox Tab Ultra?

Boox Tab Ultra trebali biste kupiti ako:

 • Želite tablet e-Ink za čitanje i korištenje mogućnosti pokretanja Android aplikacija.
 • Želite tablet isključivo za produktivno obavljanje poslovnih aktivnosti koji uključuju tipkanje i fizičko pisanje riječi
 • Želite sjajan način skiciranja ili zapisivanja bilješki u pokretu

Boox Tab Ultra ne biste trebali kupiti ako:

 • Želite igrati igrice, gledati videozapise ili pregledavati fotografije

Boox Tab Ultra je digitalizirana verzija papira pa ćete uživati ako često radite zabilješke, skiciranja, pišete, čitate. Ako uživate u pisanju ili se profesionalno bavite pisanjem članaka u kafićima, na aerodromima ili čak na plaži, Boox Tab Ultra i tipkovnicu željet ćete uvijek imati uz sebe.

Slični blogovi

0
  0
  Košarica
  Košarica je praznaVraćanje u dućan